Kruche babeczki z maślanym nadzieniem i rodzynkami (Butter Tarts) – Kanada
Kanadyjczycy musza uwielbiać bardzo słodkie ciasta. Kiedy pierwszy raz spróbowałam babeczek z przepisu Erin (poznaliśmy ja podczas naszej amerykańskiej wyprawy) zaskoczyła mnie ilość słodyczy.
Mozę i też tak macie, kiedy zjecie coś bardzo, ale to bardzo słodkiego, odczuwacie lekkie łaskotanie z tyłu głowy? Ja dokładnie się tak poczułam, kiedy pierwszy raz ugryzłam tę babeczkę.
Kiedy Kanadyjczycy pieką babeczki?
Butter Tarts czyli kruche babeczki z maślanym nadzieniem i rodzynkami przygotowywane są w Kanadzie głownie z okazji Świat Bożego Narodzenia. To chyba najbardziej popularny deser i śmiem twierdzić, ze jeden z najsłodszych.
Butter Tarts czyli Kanadyjskie świąteczne babeczki
Składniki na ciasto:
Z porcji wyjdzie Ci około 30 babeczek
- 160 g masła
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250g mąki pszennej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na nadzienie:
- 125 g masła
- 2 jajka
- 300g ( w oryginale 400!) g brązowego cukru
- 150 g rodzynek
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki octu
Wykonanie:
Ciasto: masło z szczyptą soli, mąką i cukrem pudrem posiekaj nożem, albo rozdrobnij w dłoniach. Dodaj żółtka i wanilię. Uformuj w kulę i rozwałkuj na grubość około 4 mm. Z ciasta powycinaj koła (ja użyłam dużego kieliszka do wina 🙂 ) Wyłóż nimi formę do babeczek i wstaw na chwilę do lodówki.
Nadzienie: rozpuść masło i je ostudź. W misce połącz wszystkie składniki: jajka, cukier, rodzynki, wanilię i wystudzone masło. Na końcu dodaj ocet.
Piekarnik nagrzej do 200 st C.
Babeczki wyjmij z lodówki i napełnij je nadzieniem do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C. i piecz babeczki kolejne 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól im się ostudzić – – stwardnieją i będzie Ci łatwiej wyjąc je z foremek.
Przygotowanie kanadyjskich maślanych babeczek jest naprawdę łatwe. A ich słodycz pozostaje na długo w naszej pamięci. 🙂