Zapiekanka ziemniaczana – USA
Kiedy zapytaliśmy naszych przyjaciół z Ameryki o bezmięsne świąteczne danie, potrzebowali chwilę czasu, żeby podać nam nazwę. Otrzymaliśmy przepis na dodatek do głównego dania – zapiekankę ziemniaczaną.
Nam taka zapiekana wystarcza jako samodzielne danie, jednak dobrze się sprawdzi jako dodatek do ryby.
Z jakiej okazji amerykanie przygotowują zapiekankę ziemniaczaną Scalloped Potatoes?
Scalloped potatoes czyli zapiekanka ziemniaczana z serem jest bardzo popularnym dodatkiem do głównego dania podczas świątecznego obiadu. Czy to z okazji Święta Dziękczynienia czy Świąt Bożego Narodzenia.
Jako, że my z mięsa jadamy tylko ryby wykonaliśmy ją w wersji podstawowej. Ale możecie spróbować dodać boczku lub innego składnika zwierzęcego.
W przepisie, który mi podano był ser Gruyere lub parmezan. Ja dodałam Grana Padano, bo lubię ten ser i ten dobrej jakości jest łatwo dostępny.
Scalloped potatoes czyli zapiekanka ziemniaczana z serem.
Składniki:
Porcja dla 2 osób
- 1 łyżka masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- szklanka mleka (ja użyłam 2%)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 duże ziemniaki
- 30 g parmezanu/ Gruyere / Grana Padano
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- tymianek
Wykonanie:
Ziemniaki możesz obrać (moje miały ładną skórkę, więc ją zostawiłam) Pokrój je cienko za pomocą noża lub zetrzyj na specjalnej tarce w plastry (tak jak ogórka na mizerię)
Cebulę pokrój w piórka, czosnek w kosteczkę. Na patelni rozgrzej troszkę oliwy i smaż na niej cebulę, aż będzie złota. Chwilkę przed końcem dodaj połowę czosnku i tymianek (do smaku, ja lubię dużo, więc nie żałowałam tymianku)
W rondlu rozpuść masło i dodaj resztę czosnku. Podsmaż go chwilkę, po czym dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj. Smaż chwilę, tak jak przy przygotowaniu beszamelu. Potem dodaj mleko, sól i pieprz. Zmniejsz temperaturę i gotuj kilka minut, do czasu aż zgęstnieje.
Ceramiczne naczynie wyłóż połową ziemniaków, wysyp na nie połowę startego sera i cebulę. Następnie przykryj to resztą ziemniaków i posyp serem.
Piekarnik nagrzej do 180 st C.
Naczynie z zapiekanką przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut. Po upływie czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut.
Długość pieczenia zależy od gatunku ziemniaków. Najlepiej wbić nóż i sprawdzić czy są miękkie. Musisz też uważać, żeby ser na górze za mocno się nie spalił.