Zapiekanka ziemniaczana – USA

Kiedy zapytaliśmy naszych przyjaciół z Ameryki o bezmięsne świąteczne danie, potrzebowali chwilę czasu, żeby podać nam nazwę. Otrzymaliśmy przepis na dodatek do głównego dania – zapiekankę ziemniaczaną.

Nam taka zapiekana wystarcza jako samodzielne danie, jednak dobrze się sprawdzi jako dodatek do ryby.

Z jakiej okazji amerykanie przygotowują zapiekankę ziemniaczaną Scalloped Potatoes?

Scalloped potatoes czyli zapiekanka ziemniaczana z serem jest bardzo popularnym dodatkiem do głównego dania podczas świątecznego obiadu. Czy to z okazji Święta Dziękczynienia czy Świąt Bożego Narodzenia.

Jako, że my z mięsa jadamy tylko ryby wykonaliśmy ją w wersji podstawowej. Ale możecie spróbować dodać boczku lub innego składnika zwierzęcego.

W przepisie, który mi podano był ser Gruyere lub parmezan. Ja dodałam Grana Padano, bo lubię ten ser i ten dobrej jakości jest łatwo dostępny.

Scalloped potatoes czyli zapiekanka ziemniaczana z serem.

Składniki:

Porcja dla 2 osób

  • 1 łyżka masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • szklanka mleka (ja użyłam 2%)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 duże ziemniaki
  • 30 g parmezanu/ Gruyere / Grana Padano
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • tymianek

Wykonanie:

Ziemniaki możesz obrać (moje miały ładną skórkę, więc ją zostawiłam) Pokrój je cienko za pomocą noża lub zetrzyj na specjalnej tarce w plastry (tak jak ogórka na mizerię)

Cebulę pokrój w piórka, czosnek w kosteczkę. Na patelni rozgrzej troszkę oliwy i smaż na niej cebulę, aż będzie złota. Chwilkę przed końcem dodaj połowę czosnku i tymianek (do smaku, ja lubię dużo, więc nie żałowałam tymianku)

W rondlu rozpuść masło i dodaj resztę czosnku. Podsmaż go chwilkę, po czym dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj. Smaż chwilę, tak jak przy przygotowaniu beszamelu. Potem dodaj mleko, sól i pieprz. Zmniejsz temperaturę i gotuj kilka minut, do czasu aż zgęstnieje.

Ceramiczne naczynie wyłóż połową ziemniaków, wysyp na nie połowę startego sera i cebulę. Następnie przykryj to resztą ziemniaków i posyp serem.

Piekarnik nagrzej do 180 st C.

Naczynie z zapiekanką przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut. Po upływie czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut.

Długość pieczenia zależy od gatunku ziemniaków. Najlepiej wbić nóż i sprawdzić czy są miękkie. Musisz też uważać, żeby ser na górze za mocno się nie spalił.


Chcesz przeczytać o naszej amerykańskiej przygodzie VW Ogórkiem? KLIKNIJ

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*