Kanadyjskie maślane ciasteczka
Szukając przepisu na ulubione świąteczne ciastka Kanadyjczyków napisałam, do poznanej podczas podróży, Erin. Jej ulubionymi słodkościami są kanadyjskie maślane ciasteczka.
Do produkcji podchodziłam 2 razy – pierwszy był zupełnym niewypałem. Zapomniałam, ze ciasto, które posiada tak duża ilośc masła potrzebuje trochę innej obróbki termicznej.
Przepis na kanadyjskie maślane ciasteczka jest banalnie prosty, a one same rozpływają się w ustach. Polecam nie tylko do podjadania w zimowe wieczory, ale jako słodki prezent na Mikołajki.
Whipped Shortbread czyli Kanadyjskie Maślane Ciasteczka
Składniki:
Z porcji wyjdzie Ci około 30 ciasteczek
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 65 g skrobi kukurydzianej ( może być ziemniaczana)
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera. Nazwa ciasteczek wskazuje, że przypominają bitą śmietanę – i taka ma być konsystencja po zmiksowaniu. Jak tylko utrzesz już idealną masę dodaj mąkę, skrobię i wanilię. Następnie połącz to wszystko mikserem. Masa zacznie gęstnieć, ale nadal powinna być puszysta.
Piekarnik nagrzej do 180 st C.
Następnie z ciasta formuj małe kulki. Moje miały średnicę ok 4 cm. Rozłóż w odstępach na blachę wyłożoną pergaminem. Za pomocą widelca ( lub ręki, jak wolisz) spłaszcz ciastka, tak by ich wysokość miała około 1,5 cm. Co najważniejsze, pamiętaj, by blachę z ciasteczkami włożyć na 5 minut do zamrażalnika. !!! To bardzo ważne – ciasteczka utrzymają swój kształt i nie rozpłyną się w piekarniku!! Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut ( aż ciasteczka bedą lekko zarumienione)
Jak już się upieką, wyjmij blachę i daj im trochę ostygnąć, stwardnieją i będą idealne.
Mikołajki to czas wręczania słodkich upominków. Najbardziej cieszą te, przygotowane własnoręcznie. Przygotowanie kanadyjskich maślanych ciasteczek nie zajmuje dużo czasu, a z pewnością ich smak pozostanie długo w pamięci osób, którymi je obdarujesz.