Ekspresowa vanlife’owa fasola w pomidorach

Dziś obchodzimy Dzień Wegetarian. Z tej okazji dzielimy się z Wami naszym, tajnym do dziś, przepisem na ekspresową fasolę z busa 🙂 Jedliśmy ją wyjątkowo często podczas naszej kanadyjsko-amerykańskiej trasy. Dlaczego? Z trzech powodów:

  • jest szybka i tania
  • fasola jest źródłem białka, tak ważnego w diecie wykluczającej mięso
  • nawet jest smaczna

Nie jedliśmy jej codziennie, ale naprawdę bardzo często i z czasem mogła nam się znudzić i pewnie nie raz na nią narzekaliśmy, ALE… przyznam szczerze, że od czasu do czasu wracamy do tego dania. A przywołuje ono fajne wspomnienia z naszej trasy.

Fasola z ryżem jedzona w stanie Washington

Wariacji na temat tej fasoli jest wiele. Możecie wykorzystać fasolę czerwoną ( taką mieliśmy najczęściej), białą, czarną lub jaką chcecie. Zalecamy też fasolowe miksy 🙂

W trasie najprostszym, ale nie super zdrowym rozwiązaniem jest fasola w puszce. Puszkowane produkty zawierają niestety dużo soli i niezbyt fajnych dodatków. Jeżeli macie czas i dużą ilośc gazu w turystycznej butli zalecamy gotowanie suchej, wcześniej namoczonej fasoli.

Przejdźmy jednak do przepisu, w którym najważniejsze sa przyprawy.

Ekspresowa fasola w pomidorach z obozu Calluna Trip

Składniki:

  • 400 g ugotowanej fasoli (lub z puszki)
  • puszka pomidorów pelati
  • papryka słodka (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka chilli (świeża lub suszone płatki: duuuża szczypta)
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka kolendry
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Po pierwsze: na patelnię wylejcie odrobinę oleju. Podsmażcie pokrojony czosnek i cebulę- na małym ogniu. Jak się zeszklą dodajcie przyprawy: kumin, chilli i kolendrę. Po drugie: chwilkę przesmażcie, ale tak żeby nie spalić przypraw. Jeśli dodajecie paprykę, to wrzućcie ją pokrojoną w kostkę przed fasolą, Następnie dodajcie fasolę i pomidory. Na końcu dodajcie szczyptę cynamonu. Można też dodać suszone oregano. Na małym ogniu gotujcie do redukcji płynu – to nie ma być zupa tylko fasola w sosie. No i gotowe.

My często jedliśmy fasolę w towarzystwie ryżu i awokado.

TUTAJ możecie zobaczyć jak jemy fasolę w Kalifornii 🙂

Fasolę wykorzystywaliśmy też w innych daniach, na przykład jako dodatek do szakszuki na śniadanie. ZOBACZCIE tu

Spróbujcie i dajcie znać jak smakuje 🙂

Fasola jedzona w Halifax w Kanadzie

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*